Saturday, July 26, 2008

Sambutan Israk & MikrajSemua Penduduk & Kariah Kampung Sungai Mulia Dijemput hadir pada hari Rabu ini 30 Julai 2008 bersamaan dengan 27 Rejab 1429 bertempat di Masjid Zaid Bin Haritsah pada Jam 8 malam. Penceramah undangan ialah Ustaz Norazan. Click gambar di atas untuk lebih jelas. Untuk maklumat ustaz Norazan adalah ustaz yang paling rapat dengan penduduk setempat dan sekitar Kampung Sungai Mulia Kuala Lumpur.
Semoga majlis ini diberkati Allah.

Sambutan 10 Tahun PAS Cawangan Kampung Sungai Mulia


Kawasan lapang ini akan menjadi tempat bersejarah pada 9hb dan 10 hb agos 2008 ini


PAS Cawangan Kampung Sungai Mulia Batu 5 Gombak, Kuala Lumpur akan mengegarkan Kuala Lumpur dengan mengadakan sambutan 10 tahun penubuhannya pada 9 dan 10 ogos seperti yang telah diberitahu sebelum ini . Sambutan tersebut akan berlansung di hadapan rumah Tuan Haji Azman. Persiapan acara tersebut sedang giat diatur oleh AJK-AJK yang ditugaskan oleh jawatan kuasa PAS cawangan yang dipengerusikan oleh Tuan Haji Kamil.
Berbagai acara akan diadakan pada 2 hari tersebut antara yang menarik dan di jangka pendapat perhatian ialah Forum perdana dan ceramah umum antaranya akan disampaikan oleh Ustaz Taib Azimuddin, Ismail Kamus, YANG BERKHIDMAT Wee,dan Mahfuz Omar..insyallah .Semoga acara ini akan diberkati Allah......Takbir..

Penulis akan mengemaskini sambutan ini dari masa ke semasa..

Friday, July 25, 2008

JANGAN SIA -SIAKAN SOKONGAN RAKYAT DALAM PRU 12.

Kini gempita tahyul " muzakarah" Pas - Umno ,sudah lenyap kes liwat, sudah "leboh" kisah minyak naik, beras naik, lenyap sudah kisah "banyak naik".
Nampaknya media perdana kembali berjaya "mewabak" kan virus perpecahan melayu, ketuanan Islam ini modal UMNO dari dulu kini daan selamanya.
Kisah pemimpin pas yang membuat pertemuan sulit dengan ketua rejim UMNO amat menyentap perasaan para pengundi yang telah memberikan kepercayaan penuh kepada saf kepimpinan PR umumnya.
Mungkin dari keberkesanan "muzakarah' tersebut membuatkan para pemimpin UMNO begitu bernafsu dan terlihat wajah "jujur' pejuang - pejuang perut UMNO . Setiap masa mengungkapkan adalah wajar pas bersama - sama UMNO didalam BN.
UMNO sedang nazak dalam PRU 12 lalu sempat memujuk beberapa orang pemimpin PAS lalu bertemu dan sanggup membaiah pemimpin pas sebagai 'rakan sepemerintahan' .
Maka terpaculah nama Ustaz Nasarudin Mat Isa Timbalan Presiden, Ir Khalid Abd Samad, Dato Mustafa Ali setelah puas bersilat menafikan akhirnya Presiden PAS Dato Seri Haji Abdul Hadi mengakui bahawa peristiwa itu memang tercatat dalam sejarah hitam PAS.
Tetapi maruah Pas masih terselamat kerana idea ini ditentang oleh Mursyidul Am Dato NiK Abdul Aziz Nikmat sambil beliau menyifatkan "ORANG ISLAM JANGAN DIPATUK OLEH ULAR DIDALAM LUBANG YANG SAMA ."
Sememangnya benar telah TGNA daripada pengalaman lepas UMNO belum terbukti jujur apabila berjanji dengan Parti Islam ini.Belum sempat Pas menjelaskan kepada rakyat tentang perkara sebenarnya tiba - tiba Presiden UMNO yang merangkap PERDANA MENTERI membuat kenyataan bahawa memang UMNO dan PAS pernah berunding sebanyak tiga kali....
Kenyataan ini lagi memporak perandakan PAS dan meluluhkan hati para penyokong yang terasa dikhianati .Umno adalah sebuah organinasi yang mengamalkan pecah dan perintah jelas mereka sebenarnya bukan mahukan PAS sebagai rakan malah hanyalah sebagai 'alat' untuk kepentingan politik perkauman yang kotor.
Soalnya sekarang kenapa pemimpin Pas terbabit sanggup membelakangkan MURSYIDUL AM setelah diasak oleh media TGNA membuat kenyataan yang beliau tidak tahu menahu tentang 'pertemuan haram' itu. Apakah sudah ada pemimpin Pas yang bersedia untuk khianati perjuangan?
Sepatutnya Pas perlu lebih berhati - hati bila berhadapan dengan UMNO , lihat bila kita diambang Muktamar tahunan mereka "membaling BOM" akhirnya mesyuarat itu nanti bakal menjadi medan bertikam lidah akhirnya fokus kita hilang.OLEH : KELULUT

Thursday, July 24, 2008

Muzakarah lagi..


Dalam Mesyuarat MT yang baru habis.UMNO yang sekarang ini memukul canang kononya dialah parti orang melayu yang terbesar di Malaysia abab ini..Ketua penerangan parti reput ini mengatakan bahawa Umno dan PAS akan meneruskan muzakarah tetapi ianya akan dihadkan kepada isu-isu mengenai Islam sahaja..kononya. Perdana menteri telah menegaskan bahawa orang Islam boleh berbeza pendapat mengenai isu-isu politik, tetapi tidak sepatutnya dalam isu agama..pooorahh.(Baru sedar agaknya orang tua ni)..selama ni dia tidur ke?. Sudah jelas tujuan mesyuarat EMPTY (MT) hanya membincangkan mengenai cara untuk memperkukuhkan Umno salah satu caranya tarik PAS masuk dalam UMNO.. sebab itulah sibuk sekarang ini bekas MB Selangor, dan saudara kandung pada Timbalan Pesuruhjaya II PAS Selangor dan beberapa menteri UMNO bercakap benda yang baik sikit pasal muzakarah ini..kalau tidak membelasah PAS siang dan malam ..apa.. ingat PAS bodoh ke..? senang-senang nak masuk UMNO…piiirahhh ..

Wednesday, July 23, 2008

Muzakarah oh muzakarah

Muzakarah..pada pendapat peribadi tak salah...TG Nik Aziz pernah buka rundingan dgn sami buddha..yang berlainan agama inikan pula dengan orang UMNO..yang seagama cuma UMNO islam nya berkonsepkan islam hadhari manakala PAS..tidak berkonsepkan ke arah itu. Tapi orang-orang PAS harus berfikiran terbuka dalam hal ini. PAS mesti menetapkan syarat sebelum bermuzakarah..Dan salah satu syarat tersebut..PAS TIDAK AKAN MASUK Bee End..DAN ahli UMNO di alu-alukan masuk PAS termasuklah Dolah atau sesiapa saja ahli UMNO yang rasa mereka bersih dari rasuah..atau macam-macam lagi kes.

Monday, July 21, 2008

Politik Damai - Orang PAS harus BACA

Orang PAS harus baca. Petikan ini panjang sikit tapi harus dibaca. Di petik dari Nikabduh.wordpress.com

Salam Kamunting,

Ramai datang bertanya saya mengenai rundingan PAS-UMNO. Saya jadi laku untuk disoal sebab saya sendiri telah menulis di laman ini mengenainya. Saya menyokong, sedang yang bertanya itu pelbagai. Ada yang datang bertanya sambil membawa kalungan tahniah, ada yang membawa selambak kekeliruan dan yang betul - betul berang dan marah, belum datang lagi walaupun ada yang memang betul - betul berang dan marah dengan tulisan saya.

Bila saya jawab, harapan saya ia menenangkan mereka. Itulah harapan daripada sebuah jawaban. Tapi, siapalah saya untuk menenangkan semua, sedang persoalannya adalah besar. Ia isu terbaru politik semasa walaupun ia bukanlah baru dalam politik Malaysia, apatah politik Islam.

Saya rasa elok untuk dikongsi beberapa persoalan dan jawaban yang merungkai.

1) Bila Islam akan berdaulat di Malaysia dan bagaimana?

Jawaban saya: Bila itu janji Allah. Bila Allah berjanji maka janjiNya adalah benar dan dekat. Dunia ini terlalu dekat dan akhirat itu tidak jauh. Cukuplah bagi seorang mukmin itu sebuah keyakinan yang terpaku di hatinya. Keyakinanlah asas segala pergerakan dan natijahnya.

Bagaimana? Ia berlaku dengan sunnah Allah dan jadualNya. Islam itu milikNya dan kita hanya menikmati perjalanannya. Apabila Allah menghendaki, dijadikan hambaNya yang beriman itu tersedia dengan kekuatan yang cukup, kualiti dan kuantiti, lalu tercetuslah kemenangan yang di nanti.

Kualiti itu mendahului. Ia bermaksud taqwa, ikhlas dan menjadikan ar Rasul sebagai ikutan ( mutaba’at ul Rasul ). Kemudiannya adalah kuantiti. Dihijrahkan ar Rasul sallaLlahu alaihi wasallam demi menyempurnakan tuntutan bilangan yang diperlukan untuk sebuah kemenangan Islam. Dulu satu mampu menewaskan sepuluh. Adapun untuk ummat Nabi akhir zaman, ia memerlukan satu jumlah yang lebih baik ( Rujuk al Anfal:64-65 ).

Bagaimana di Malaysia? Ia sama. Sunnah Allah berjalan. Dalam bicara konteks demokrasi pilihan raya hari ini, Islam akan berdaulat dengan penyempurnaan tuntutan sunnahNya jua.

Kita perlukan undi kualiti. Setiap kita ada satu undi. Tetapi undi seorang ‘Carburator Dung’ untuk PAS tak sama dengan undi seorang tuan guru. Undi tuan guru mengaut ribuan undi pengikutnya. Itulah undi kualiti. Jikalah kita pemilik undi kualiti..

Maka tiadalah jalan untuk perjuangan ini tanpa kehadiran para ulama yang bertaqwa.

Kemudian, kita perlukan undi umat Islam yang ramai. Islam didaulatkan oleh umatnya jua. Tiada dalam sunnah Allah golongan bukan Islam menjadi pendukung kemenangan sebelum umat Islam sendiri. Mereka sekadar membantu. Sesetengah mereka yang dibuka pintu hatinya oleh Allah. Allah memegang hati setiap manusia.

Bangsa Melayulah yang akan memenangkan Islam di Malaysia jika ianya hari ini. Melayu adalah kekuatan Islam. Yang akan memenangkan Islam di Malaysia adalah Melayu PAS, Melayu UMNO dan semua Melayu. Kemudiannya adalah undi muslim bukan Melayu. Undi mereka mungkin lebih berkualiti tetapi bukan pada kuantitinya.

Kemudiannya pula adalah undi bukan Islam. Beberapa individu bukan Islam ( musyrikin ) membantu RasuluLlah sallaLlahu alaihi wasallam di dalam perjuangan baginda. Di dalam negara kita, akan ada sekelompok bukan Islam yang terpesona dengan Islam dan kecewa dengan sistem lain yang akan membantu Islam. Ramaikah? Mungkin, tetapi ia tak mungkin diimpikan daripada mereka melebihi harapan kepada umat Melayu Islam sendiri.

Gobala mungkin ya, tetapi belum lagi Tian Chua, apatah Xavier Fernandes.

Di Kelantan, Islam tidak menang kecuali sesudah Melayu UMNO dan Melayu atas pagar beralih kepada PAS. Samada mereka mendaftar sebagai ahli PAS atau Allah memaut hati mereka untuk mengundi PAS. Jadilah PAS menang dalam demokrasi berpilihan raya.

Justeru, kemenangan Islam adalah melalui gerakan Islam yang dipimpin ulama ( kualiti ) dengan sokongan bangsa Melayu seramainya.

Jika anda memahami ini, maka anda akan faham mengapa orang UMNO begitu bernilai untuk PAS demi kemenangan Islam.

Jika anda memahami ini, maka anda akan faham bagaimana mendekati UMNO adalah tuntutan yang tidak akan berubah dan pudar.

Jika anda memahami ini, anda akan faham betapa berusaha memecahkan tembok keras UMNO yang memagari dan menutup orangnya daripada didekati adalah tuntutan sepanjang masa.

Jika anda sudah faham, fahamilah bahawa berunding dengan UMNO yang telah membuka pintu itu adalah peluang keemasan untuk memperkenalkan Islam kepada ahli UMNO yang telah lama dikongkong pemikiran mereka.

Saya mengupas dalam konteks kita di dalam sistem demokrasi hari ini. Allah lebih tahu bila dan bagaimana sebenarnya. 1% adalah usaha, 99% adalah tawakkal. Sekelumit kecil daripada kita. Itupun kerana Allah inginkan untuk kebaikan kita. Seagungnya adalah penyerahan segala daya dan upaya kepada Allah jua. Itulah akidah kita para pejuang.

2) Tidakkah UMNO itu ditakuti kejahatan mereka dan disempadani tipu daya dan makar mereka? Apa lagi yang diharapkan daripada mereka selepas mereka sendiri menetang Islam mendahului DAP sendiri?

Jawaban saya: Ya, sejarah kejahatan UMNO siapa boleh mengubahnya? Tipu daya adalah sebahagian kejahatan. Tetapi, adakah penyelesaiannya adalah dengan hanya menjauhinya? Sedang anda memerlukan orang UMNO untuk didekati. Memanggil dari jauh tidak sama dengan memanggil dari dekat. Dari dekat anda mudah didengari dan mudah dikenali.

Adakah kita ini buruk sehingga dijauhi sesudah dikenali atau kita pasti didampingi sesudah dikenali kebaikan kita?

Kemudian, adakah kita sudah begitu lemah untuk berhadapan tipu daya mereka? Mengaku kalah sentiasa selepas perit ditipu berkali - kali. Adakah kita lemah atau bilakah pula kita akan gagah? Tidakkah kita sendiri yang berkata dan berbangga bahawa kitalah lebih kuat hari ini?

UMNO jahat kerana mereka berkuasa. DAP sudah pun tunjuk belang sebelum mereka berkuasa. Mereka tidak pernah menerima sistem Islam. Hanya wujud beberapa individu yang tampak bersedia menerima. Apa beza dengan UMNO? Anda yakin mereka lebih baik? Yakin? Atau itu hanya satu telahan daripada jutaan. Anda kata UMNO sudah terbukti. Saya kata, DAP sudah terbukti. Adakah anda menunggu bukti sesudah mereka berkuasa?

Kemudian, sudahkah anda membaca dan memahami ayat ini ( al Anfal:61-62 ) sejelasnya sebelum anda bermati - matian bertempik - tempik menolak rundingan dan menganggap bodoh terhadap penerima rundingan ( sebagaimana ucapan seorang pemimpin di PUTIK ) ?

Mari saya tuliskan maksudnya: “Dan jika sekiranya mereka ( musuh ) condong untuk berdamai, maka condonglah kamu kepadanya ( terimalah perdamaian ) dan bertawakkallah kepada Allah. sesungguhnya Dialah tuhan yang maha mendengar dan maha menegtahui. Dan jika mereka mahu menipu dayamu, maka cukuplah Allah untukmu ( sebagai pelindung ). Dialah tuhan yang memperkukuhkan engkau dengan pertolonganNya dan dengan orang - orang yang beriman.”

Lebih cemerlang jika anda memahami bagaimana ayat ini menyusul selepas ayat ke 60 dan disusuli ayat 63. Di situ ada keindahan sungguh. Belajar berilmu dan jangan asyik membodohkan orang. Nanti kamu diperbodohkan.

Ayat di atas mudah difahami maksudnya. Tetapi anda akan lebih jelas jika menelaah tafsirnya. Cari dan baca sendirilah. Saya malas nak tulis panjang - panjang.

Kemudian pula, sudahkah anda meneliti dan fana dengan fiqh perjanjian Hudaibiyah di antara ar Rasul dan kaumnya yang musyrikin di Makkah? Jelaskah di kotak faham anda bagaimana demi perdamaian dan keluhuran, ar Rasul memilih penangguhan 10 tahun ( atas kertas perjanjian ) memasuki Kota Makkah dengan kemenangan daripada memilih kemungkinan kemenangan keesokannya melalui serangan dan libasan pedangnya yang perkasa ke atas kota pembukaan itu?

Cerita panjang Hudaibiyah bacalah sendiri. Ada masa saya akan ulas, insya Allah. Sekarang saya malas.

Kita hanya tahu politik perang dengan UMNO. RasuluLlah tahu berperang dan tahu berdamai dengan UMNO Makkah. Baginda mengajar kita politik.

Adakah anda tak nak belajar politik damai sesudah anda mahir politik perang? Nak tak nak? Hah..?

Atau, jika anda mahu menjenguk ke Palestin hari ini, maka di sana ada pelajaran.

Israel itu zalim dan terzalim. Ia membunuh dan membakar. Antara senjatanya, perjanjian damai. PLO seribu kali terperangkap dalam perdamaian. Kemudian datang HAMAS yang lebih baik sebagai pengganti demi perjuangan yang lebih suci.

Adakah HAMAS berkata, NO for peace with Israel? Tidakkan? HAMAS terlibat dengan pertemuan, rundingan dan gencatan senjata dengan Yahudi itu. Bezanya, HAMAS lebih sedia dan lebih cemerlang berbanding PLO dan Fatah sebelumnya. HAMAS pun ditipu, tetapi Israel mengaku HAMAS semakin kuat.

Begitu politik damai!

PAS dan HAMAS, pada perjanjian Hudaibiyah itu adalah ikutan yang baik buat semua pejuang Islam.

Saya tidak akan kata PAS pasti bertambah kuat selepas berdamai dengan UMNO. Saya hanya akan kata, PAS mungkin akan bertambah kuat. Pandai - pandailah pemimpin kita bawa diri. Struktur parti PAS gagah untuk membuat keputusan. Saya yakini.

UMNO tidak akan rugi jika PAS kuat. UMNO hanya rugi jika mereka semakin jauh daripada Islam. PAS untuk semua. PAS untuk UMNO dan PAS untuk bukan Islam juga.

3) Bagaimana dengan PKR? Tidakkah kita diangap pengkhianat? Kita pengkhianat rakyat?

Saya yakin PKR tidak akan dipinggirkan. Salah besar jika PAS meminggirkan PKR. Tetapi salah lebih besar jika PKR meminggirkan Islam. Jika PKR meminggirkan kepentingan Islam, PKRlah yang mengkhianati PAS.

Saya hanya tahu bahawa PAS berkerja sama dengan PKR sesudah wujud persefahaman bahawa PKR, jika diberi kuasa bersama, mereka akan memberi ruang lebih selesa untuk Islam dan menyekat usaha - usaha membantutkan laluan kepada Islam. Itulah yang saya tahu dan itulah yang anda kena tahu kerana itulah siasah syar’ieyah pada segala maksudnya ( maqasid ).

Selepas pilihan raya yang menyaksikan segenggam kuasa telah diberi dan PKR diberi mandat untuk terus memburu kuasa, PAS menuntut satu penegasan semula atas jaminan sebelumnya.

Apakah jaminan untuk Islam yang lebih baik jika bersama PKR? UMNO sudah datang dengan tawaran baru yang tidak pernah dicadangkannya sebelum ini. UMNO datang begitu sebab mereka lemah dan mereka mengaku kita kuat hari ini. Saya yakin tawaran UMNO menggiurkan. Di dalamnya ada madu. Di dalamnya ada racun juga.

PAS perlu mengukur pada pengukur Allah. PAS hanya setia pada satu iaitu Islam. Selagi Islam, PAS tidak akan khianat pada rakyat. Ini, kecualilah rakyat lari daripada Islam. Maka jangan kata PAS khianat. Yang khianat ialah rakyat.

Politik tiada hukum selain siasah syar’ieyah. Siasah syar’ieyah bergerak bagai air yang mengalir. Di mana Islam dijunjung, di situlah ia bertakhta.

Jangan hidup dalam teka teki kehidupan. Teka teki membingungkan. Hiduplah pada yang pasti. Tiada yang pasti selain Islam.

4) Adakah PAS akan bergabung dengan BN?

Dua yang saya tahu dan dua yang saya tak tahu.

Yang saya tahu ialah pertemuan telah berlaku. Mungkinkah akan wujud persefahaman, saya tak tahu.

Yang saya tahu ialah tiada pernah wujud usaha bergabung dengan BN. Ia jauh sekali dari tuntutan siasah syar’iyah hari ini. Mungkinkah ia berlaku, saya tak tahu.

Saya harapkan persefahaman berlaku demi Islam. Saya tak harapkan penggabungan berlaku. Saya tak nampak baiknya berbanding hodohnya.

5) Tidakkah ahli PAS akan marah jika perdamaian PAS - UMNO berlaku? Bagaimana jika rakyat marah, apatah bukan Islam?

Adakah anda boleh bayangkan ahli PAS akan marah pada pemimpinnya? PAS bergerak dalam kerangka sebuah gerakan Islam. Ia hidup dengan kekuatan sendiri yang tiada dalam parti politik lain. Dengan jaminan seorang ketua dan syura yang ditaati, adalah sukar dibayangkan ahli bangkit melawan.

Marah itu mungkin berlaku. Marah itu tanda sayang. Marah itu akan reda bila datang keredhaan.

Ya, rakyat mungkin marah sesetengahnya. Tapi ia akan diganti dengan yang lain. Rakyat adalah sokongan yang ditagih, tetapi dalam politik ia seperti angin. Ia datang dan ia berlalu. Yang tetap hanyalah daripada yang memahami perjuangan.

Begitulah bukan Islam. Dalam sejarah politik Malaysia, PAS bukan pengkhianat bangsa dan negara, apatah agama.