Thursday, May 22, 2008

Ezam masuk UMNO ..? Biarkanlah

Malaysiakini ada melaporkan bahawa Ezam akan mengumumkan pendiriannya mungkin dalam minggu hadapan, samada akan menyertai UMNO parti yang dah reput atau tidak sekembalinya beliau dari luar negara. Bagi penuis Ezam masuk UMNO tiada yang pelik..memang asal usul dia UMNO..biarkan..kalau dia rasa itu yang terbaik ..jawatan dalam "GERAK" yang diterajuinya juga akan diserahkan kepada orang lain, mungkin juga bubar..sebab dah UMNO....Malah kalau Azmin Ali atau DS Anwar Ibrahim nak masuk UMNO..pun sebagi ahli PAS..tak perlu kita risau, pelik atau terkilan..(mungkin ramai orang telah menjangkakan pekara ini akan berlaku) .memang majoriti pemimpin PKR dari UMNO sebelum ini pun ada 12 orang dari parti tersebut pun dah masuk UMNO.Beberapa orang menteri dah buat kenyataan bahawa mereka suka sangat kalau dia ni rejoin UMNO...cuma berharap supaya Datuk Kamaruddin Jaafar terus kekal bersama PAS.
Selepas DS Anwar dipenjarakan..pengikut beliau majoriti ahli UMNO keluar parti dan menubuhkan parti baru semata-mata ingin berjuang untuk membebaskan beliau..padahal orang-orang ini boleh masuk PAS..dan berjuang bersama-sama bukan hanya untuk membebaskan beliau tetapi berjuang untuk keadilan semua. tetapi pendapat yang mengata PKR parti untuk semua tanpa mengira bangsa dan agama juga patut diterima.
UMNO samakin kalut sekarang selepas keluar nya Tun Mahatir..menyebab ada suara dari seorang menteri kemungkinan ada pilihanraya lagi...Jika ditakdirkan ini berlaku..harap-harap peminpin atasan PAS memikirkan semula kerjasama antara PKR dan DAP. Sebagai ahli PAS biasa penulis merasakan kerjasama dengan 2 parti ini menyebabkan ramai ahli-ahli PAS makan hati dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh mereka. Penulis juga merasakan PAS boleh bergerakan sendirian walaupun tak dapat memerintah MALAYSIA..
Kita juga tidak tahu bila agaknya Ahli parlimen dari Sabah akan lompat masuk Pakatan Rakyat dengan kata lain masuk PKR....BetuL ka? mereka ini akan masuk PKR? kalau betul adakah mereka suka-suka masuk atau sudah bosan dan benggang dengan BN sebab mereka tidak ada jawatan penting di dalam kerajaan sekarang? ataupun mereka merasakan selagi BN memerintah selagi itu kemajuan dan pembangunan di Sabah di takuk yang sama..

Tindakan Mahathir bukti Umno tidak layak dipercayai

Tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan keluar dari Umno merupakan satu tindakan yang radikal sekaligus membuktikan betapa Umno kini berada dalam keadaan yang sangat parah, dengan penyakit rasuah, amalan tidak demokratik dan penipuan yang bukan hanya diamalkan dalam pilihan raya malah sesama mereka sendiri di dalam parti.

ImagePAS merasakan tindakan Tun ini turut membuktikan yang Umno sudah tidak layak lagi diberikan kepercayaan untuk menjadi penyelamat negara, bangsa Melayu dan agama Islam.

PAS sentiasa tegas dan konsisten dengan Islam sebagai penyelamat kepada bangsa Melayu dan negara seluruhnya.

PAS sentiasa terbuka kepada semua pihak yang bersedia melakukan "islah" atau perubahan sama ada ianya Pakatan Rakyat yang sedia ada atau pihak Umno sendiri yang bersedia melakukan perubahan dengan syarat-syarat berikut:

1. Pihak berkenaan hendaklah mengekalkan kepimpinan Melayu Islam yang baik.

2. Berlaku adil kepada semua rakyat pelbagai kaum dan agama sebagai penyelesaian kepada masalah masyarakat majmuk.

3. Perpaduan Melayu mestilah dipelihara berasaskan Islam manakala perpaduan rakyat pelbagai kaum,dan agama dibentuk berasaskan keadilan dan hak yang adil buat semua.

4. Proses perubahan hendaklah berlaku secara berakhlak, luhur dan berlandaskan etika yang baik.

ImagePAS sangat berpengalaman dalam arus politik negara dalam apa sahaja situasi dan keadaan sejak Merdeka sehinggalah ke hari ini.

PAS pernah memimpin kerajaan negeri, menyertai kerajaan campuran diperingkat pusat, bekerjasama dengan pakatan pembangkang dan malah pernah bersendirian sebagai pembangkang.

PAS akan mengkaji pengalaman ini dari masa ke semasa, bersama Pakatan Rakyat dan jika perlu menegur Pakatan Rakyat disamping memberi perhatian dan mengkaji perubahan yangs edang berlaku dalam Umno pasca pilihan raya, demi menyusun langkah dan strategi yang sebaik-baiknya demi masa depan negara.

Presiden PAS

Monday, May 19, 2008

Dr Mahathir keluar Umno


Mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan keluar dari Umno berkuatkuasa serta merta dan menggesa ahli-ahli Umno yang lain supaya turut berbuat demikian. Katanya, beliau bertindak keluar parti - yang diterajuinya selama 22 tahun sehingga 2003 - kerana tidak yakin dengan kepimpinan penggantinya, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. "Saya umum saya keluar parti hari ini," katanya di hadapan kira-kira 1,000 hadirin yang kebanyakannya ahli Umno Kedah di majlis bertajuk "Nasib kedudukan Bangsa Melayu" di sebuah hotel di Alor Star hari ini.

Bekas Presiden Umno itu juga berkata beliau hanya akan kembali menjadi ahli Umno selepas Perdana menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga presiden Umno, meletak jawatan atau tidak lagi menjadi pemimpin utama negara."Saya akan menulis surat kepada Umno bagi memaklumkan mereka (mengenai eluar dari Umno)," katanya. Dr Mahathir turut menggesa kesemua menteri Umno, timbalan menteri dan semua peringkat pemimpin, supaya bersama dengannya keluar dari parti.

Bagaimanapun, beliau meminta mereka supaya jangan menyertai parti-parti yang lain."Tunggulah hingga Abdullah letak jawatan sebagai perdana menteri dan presidenparti, dan kita boleh kembali semula kepada Umno," katanya.

Tun Mahathir yang menjadi Ahli UMNO seumur hidup pun boleh keluar UMNO..mungkin dia dah tau tarikh luput UMNO dah dekat...so ahli UMNO Kampung Sungai mulia bila lagi..?